Kuchařky z Ústecka se vzdělávají v moderním školním stravování

5. 11. 2025
Zdravé město Ústí nad Labem podporuje kvalitní stravování ve školách. 

 

Ve školní jídelně Základní školy Mírová proběhl již 3. ročník odborného školení kuchařek mateřských a základních škol z Ústí nad Labem a okolí. Akci každoročně pořádá Zdravé město Ústí nad Labem ve spolupráci s Centrem podpory zdraví a společností Bidfood, výrobcem a distributorem potravin. Zájem o školení každým rokem stoupá, což potvrzuje, že téma zdravého a moderního školního stravování je mezi kuchařkami stále aktuální.

Zatímco první dva ročníky se zaměřily především na zařazování luštěnin do školního jídelníčku tak, aby byly pokrmy pro děti chutné, letošní ročník se věnoval změnám ve spotřebním koši školních jídelen podle aktuální vyhlášky. V teoretické části se účastnice dozvěděly, jak nové předpisy ovlivňují skladbu jídelníčku, a v praktické části pak ochutnaly pokrmy z luštěnin a ryb či dezerty s omezeným množstvím cukru, které připravili profesionální kuchaři. Součástí programu bylo také využívání regionálních potravin, výhody vaření v konvektomatu, příklady dobré praxe a vysvětlení, co vše lze považovat za polotovary a jak s nimi pracovat efektivně a zdravě.

Po ukončení školení účastnice obdržely vyhlášku s přehledným výkladem, soubor receptů odpovídajících novým pravidlům a dotazník spokojenosti. Zpětná vazba potvrdila, že školení bylo opět velmi úspěšné a Zdravé město Ústí nad Labem proto plánuje v této tradici pokračovat i v dalších letech.